aktualis

Aktuális kerti munkák

A felmelegedő tavaszi időben megindul a fű növekedése is, minél előbb gereblyézzük össze az esetlegesen ott maradt faleveleket. Erőteljes mozdulatokkal rángassuk ki a fűszálak közül az elhalt növényi részeket és a tavalyi nyesedékmaradványokat. Biztos, hogy sok élőt, zöldet is összeszedünk vele, de ne ijedjünk meg, mert pont ezzel segítjük elő a sűrűbb, zsengébb fűfelület kialakulását és megújulását. Nagyobb gyepfelülethez próbáljunk gyeplazító gépet szerezni.

A gyeplazítás után érdemes egy kevés fűmagot kiszórni a területre. Válasszunk igényeinknek megfelelő fűmag keveréket! Ma már találhatunk szárazságot vagy árnyékot jól tűrő keverékeket is a szakboltokban. Ahol gyermekek vagy kutyák is használják a kertet, javaslom, hogy a sport keverékeket válasszák. Különleges megjelenéshez választható a golf ill. pázsit keverék is. Fontos tudni, hogy ezeknek a típusú gyepeknek az ápolása több figyelmet igényel: gyakrabban és alacsonyabb magasságúra kell nyírni, gondoskodni kell az elegendő tápanyag utánpótlásról és a rendszeres öntözésről is.

A tápanyag utánpótlás leggyakrabban műtrágyázással oldható meg. Érdemes hosszabb bomlásidővel rendelkező műtrágyát választani, mert az több hónapon keresztül egyenletesen biztosítja a gyep számára szükséges makro- és mikroelemeket.

A szép fű egyik legnagyobb ellensége a gyom. Gyakori a pitypang (Taraxacum officinale), az útifű (Plantago sp.), a százszorszép (Bellis perennis); ezeket a tőlevélrózsás növényeket egy éles késsel vagy acatolóval a gyökér kivágásával egyenként eltávolíthatjuk.

Érdemes minden fűnyírás előtt végig járnunk és szemrevételeznünk a területet, a fiatal gyomnövényektől ilyenkor még könnyedén megszabadulhatunk.

A veszedelmesebb gyomnövények közé tartozik pl. az apró szulák (Convulvulus arvensis), a tarackbúza (Agropyron repens), a kerek repkény (Glechoma hederacea) ill. a madársóska (Oxalis sp.). Ha nagy számban találunk kertünkben ill. gyepünkben ezekből a gyomokból a megfelelő szelektív gyomirtó szerrel védekezhetünk. Tanácsért érdemes szakemberhez fordulni. A vegyszer használata veszélyes, használat előtt értesítsük a szomszédokat, és tartsuk be a használati utasítást.

A gyomok tömeges elterjedése ellen megelőzéssel védekezhetünk. Amennyiben a terület több mint fele gyomos, inkább döntsünk új gyepesítés mellett. Így 6-8 hét alatt szép, zöldellő fű díszítheti kertünket.

Új gyepfelületet kialakíthatunk fűmagvetéssel vagy készgyeppel azaz gyepszőnyeggel, gyeptéglával. Bármelyiket is válasszuk, mindkét esetben fontos a terület előkészítése. Bizonyosodjunk meg róla, hogy gyom és növényi maradványoktól mentes a terület. Terítsünk el komposztot vagy érett szerves trágyát a területen és forgassuk be, többször gereblyézzük át és gondoskodjunk az egyenletesen porhanyós talajról. Ha van rá lehetőségünk hengerrel tömörítsük a földet, hogy megelőzzük a későbbi süllyedést. Ezek után szórhatjuk ki a fűmagkeveréket (30-40g/m2 – kb. két maroknak felel meg). A kiszórt fűmagot gyengéd mozdulatokkal gereblyézzük be a talajba, hogy a felső 1-2cm rétegben maradjanak. A területet alaposan öntözzük meg esőszerű öntözéssel, és folyamatosan gondoskodjunk róla, hogy mindig nedves maradjon. Kb. két hét múlva kezd kicsírázni a mag, és a vetéstől számított kb. 3 hét múlva óvatosan elvégezhetjük az első fűnyírást.

Gyepszőnyegezés esetén a szőnyegeket precízen terítsük egymás mellé. Éles késsel tudjuk szabni a szőnyeget, amennyiben ezt a terület megkívánja. Amint készen vagyunk, alaposan locsoljuk be a kész gyepfelületet és rendszeresen 3-4 alkalommal öntözzünk az első fűnyírásig, amire kb. egy hét után kerül sor.

Fűnyíráskor használjunk éles pengével rendelkező fűnyírógépet; a hosszú fűszálak max. felét vágjuk le, ezt általában heti egy alkalommal végezhetjük. A füvet ne nyírjuk 4-5cm-nél rövidebbre, mert könnyen kiszáradhat ill. megritkulhat, és helyette azonnal gyomok jelennek meg. A fűnyírás után akkor is gereblyézzünk, ha gépünk rendelkezik fűgyűjtővel, ezzel segítve a szép és egészséges gyep fenntartását.

Április végétől kezdjük öntözni a füvet, a szükséges vízmennyiséget legegyszerűbben telepített öntözőrendszer tudja biztosítani. Öntözzünk ritkábban, de többet, ezáltal a talaj mélyebb rétegeiben elhelyezkedő gyökerek is vízhez juthatnak. Inkább kora hajnalban öntözzünk, a víz nagy része a területre kerül és csak kis része párolog el.

A szükséges vízmennyiségről, a helyes öntözésről és lehetőségekről a következő alkalommal olvashat.

Paksy Gergely


Aktuális kerti munkák


garden4you, kertépítés, kerttervezés, kertfenntartás, kerti munkák, kert, virág, növény, fa, tuja, tulipán, szökőkút, sziklakert, pázsit, öntözés