aktualis

Aktuális kerti munkák

Évnyitó a kertben – márciusi munkák

Tisztítsuk meg a növényágyásokat az elhalt, elfagyott növényi részektől. Az őszről itt maradt avart gyűjtsük össze és komposztáljuk.

Az évelőágyásokban elérkezett az ideje a túl sűrű, esetleg elöregedett évelők átültetésének, ifjításának, ritkításának. Ne sajnáljunk megválni egy-két tő növénytől, mert ha túl sűrűn állnak, kevésbé díszítenek. Biztosan akad barát vagy jó szomszéd, aki szívesen elfogadja a nálunk fölöslegessé vált évelőket.

Nem csak a gyümölcsfákat és a szőlőt, de a díszfákat, díszcserjéket is meg kell metszenünk – lehetőség szerint még rügypattanás előtt. A metszésének nem csak az alakváltoztatás az elsődleges célja, hanem a növények növekedési erélyének és virágzóképességének fenn-tartása. A metszett növények ugyan kicsivel később, de annál gazdagabb virágpompával ajándékoznak meg.

Most kell megmetszenünk a nyáron virágzó cserjéinket, a nyári orgonát (Buddleia davidii), mályvát (Hibicus syriacus), orbáncfűvet (Hypericum calycinum), sudárzsályát (Perovskia artiplicifolia)

Óvatosan bánjuk az ollóval a levendula (Lavandula angustifolia), a cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) és a kékszakáll (Caryopteris incana) esetében.

A tavasszal virágzó növényeket majd csak elvirágzás után vágjuk meg, ezek pl. az orgona (Syringa vulgaris), az “aranyeső” – helyesen aranyfa (Forsythia intermedia), a rózsalonc (Weigela florida) és a téli jázmin (Jasminum nudiforum).

Kibonthatjuk a rózsák téli takarását és megkezdhetjük a metszésüket is. Távolítsuk el a télen megfagyott hajtásokat. A bokorrózsákat egyharmadára vágjuk vissza. A futórózsákat inkább csak ritkítsuk, vágjuk le az elöregedett ágakat és igazítsuk, kötözzük a hosszú hajtásokat a támasztékhoz. Ha ősszel elmaradt a trágyázás, most adhatunk a rózsák alá érett szerves trágyát és műtrágyát is.

Egész évben szükséges foglakozni a növényvédelemmel, ennek alapja a kora tavasszal elvégzett réztartalmú lemosó permetezés. Permetezni 8-20oC között szabad, a szeles időt kerülve. Vigyázzunk, mert túl melegben ill. erős napsütésben a kezelt növények megperzselődhetnek. 8oC alatt nehezen szívódik fel a bekevert hatóanyag. Permetezés előtt figyelmeztessük és tájékoztassuk szomszédjainkat!

Az ősszel nagy gonddal téliesített dézsás növények is várták a tavaszt, a hónap végén itt az ideje kihelyezni őket a kertbe, teraszra.

A leandert csak indokolt esetben vágjuk meg, a lemetszett hajtások csak jövőre fognak virág-gal megörvendeztetni.

Díszcserjék és díszfák ültetéséhez a március az ideális időpont. Gondosan válasszunk növényt a termőhelyi adottságok figyelembevételével (talaj, tájolás, fényviszonyok, stb.).

A növények ültetéséhez legalább kétszer akkora gödröt ássunk, mint a növény gyökérzete ill. földlabdája. Adagoljunk a gödörbe érett szerves trágyát vagy komposztot és ültetés után alaposan locsoljuk meg a növényt.

Ha szabadgyökerű fát ültetünk nem csak a korona ágakból, de a gyökérzetből is vissza kell csípni egy kicsit.

Ellenőrizzük a gyepet is: nem tett-e kárt benne a téli fagy, nincsenek-e benne csúnya kitaposások. Az egészséges, szép zöld fű titkairól a következő alkalommal olvashat.

Paksy Gergely


Aktuális kerti munkák


garden4you, kertépítés, kerttervezés, kertfenntartás, kerti munkák, kert, virág, növény, fa, tuja, tulipán, szökőkút, sziklakert, pázsit, öntözés