aktualis

Aktuális kerti munkák

A május már igazi meleg tavaszi hónap, a kertek kizöldültek és virágba borultak. Az aranyeső és az orgona elvirágzása után itt az idő alaposan megmetszeni őket, hogy jövő tavasszal is gazdag virágpompával ajándékozzanak meg.

A teleltetett muskátlikat és dézsás növényeinket hozzuk ki a szabadba, vágjuk le az esetlegesen elhalt, elszáradt részeket, adjunk nekik friss virágföldet és tápoldatot. Májusban még előfordulhatnak hideg hajnalok, a hideg hatására a levelek elszíneződnek, de ne ijedjünk meg, a növény később kinövi ezt.

Kertünk állandó díszei az egynyári virágok; az ablakokban pompázó virágözön eléréséhez most kell növényeket beszereznünk és beültetnünk.

Kiültetésre kerülhetnek a dáliák, kardvirágok és kannák gumói. Az elvirágzott hagymás növények virágait törjük vissza, a leveleit pedig hagyjuk elszáradni, a felszedéssel mindenképp várjuk meg a növény visszahúzódását.

Az idei tél komoly károkat okozott, az én kertemben a nyári orgona fagyott vissza teljesen és a rododendron is sínylődik. Nagy meglepetésemre mindkettő elkezdetett alulról hajtani. A kecskerágók közül csak kettő nem kezdett el hajtani, ennek pótlására a következő napok a megfelelőek.

Növényeinknek tápanyag utánpótlást komposzttal, érett szerves trágyával és tápoldattal, műtrágyával biztosíthatunk. A gazdaboltokban, áruházakban a legtöbb növényhez kaphatunk specifikus tápoldatot.

A füvet hetente legalább egyszer le kell nyírnunk; az áprilisi esők és a hajnali pára elegendő csapadékot biztosítottak, hogy erőteljesen meginduljon a gyep fejlődése.

Az erős napsugárzás, és a napi átlag hőmérséklet emelkedése nagyobb párolgásra készteti a növényeket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a száraz hónapokat követő özönvíz szerű esőzések nem tudják biztosítani a folyamatos, megfelelő mennyiségű csapadékot növényeink ill. gyepünk számára. Kiegészítő öntözésre van szükség, erre legalkalmasabb és leghatékonyabb az automata öntözőrendszer. Egyenletes vízmennyiséget juttat ki a területre a megfelelő időpontban, a víz így jobban hasznosul. Nincs szükség hajnalban vagy késő este az öntözőcsővel való időrabló küzdelemre, mert a programozható automatika szabályozza az öntözés idejét és hosszát. A földbe rejtett szórófejek csak működés közben látszanak, az öntözés végeztével visszasüllyednek a terepszint alá.

Az öntözőrendszer kialakítása költséges, de a szakszerű tervezés és telepítés ára a következő 3-4 évben megtérül, az öntözésre fordított idő azonnal.

Virágágyásainkat, sziklakertünket nézzük át, a laza talajból könnyebben kihúzhatjuk gyökérrel együtt a fiatal gyomnövényeket.

Örvendeztessük meg az Édesanyákat, Nagymamákat, a gyermekeket és persze magunkat a szép májusi kerttel, töltsünk minél több időt kint!


Aktuális kerti munkák


garden4you, kertépítés, kerttervezés, kertfenntartás, kerti munkák, kert, virág, növény, fa, tuja, tulipán, szökőkút, sziklakert, pázsit, öntözés